Welkom bij de Gezonde Viswinkel!

Uw Winkelwagen is leeg.

Ga direct naar hoofd-inhoud »

Keurmerken voor biologische en duurzaam gevangen vis

Via onze visleverancier voert de Gezonde Viswinkel twee keurmerken:

MSC voor duurzaam gevangen vis.

Skal (EKO) voor de biologisch gekweekte vis.

Tevens is er voor verantwoord gekweekte vis het ASC keurmerk en is er het Waddengoud keurmerk voor duurzaam gevangen vis in de Waddenzee. Deze keurmerken verkopen wij niet (meer).

 

ASC

Het ASC-keurmerk garandeert dat de vis verantwoord gekweekt is. Het keurmerk is vergelijkbaar met FSC en MSC (zie hieronder). ASC is een afkorting voor Aquaculture Stewardship Council. ASC is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die een certificeringsprogramma voor verantwoorde viskweek beheert en verder ontwikkelt. De organisatie is in 2009 opgericht door het WNF en het Initiatief Duurzame Handel.

Vis met het ASC-keurmerk komt uit kwekerijen die aantoonbaar goed omgaan met de natuur en richtlijnen naleven op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en lokale gemeenschappen. Door vis met het ASC-keurmerk te kiezen weten consumenten zeker dat ze verantwoord gekweekte vis, schaal- en schelpdieren kopen.

Meer informatie over het ASC keurmerk vindt u op hun website. Het ASC-certificaat van onze visleverancier Maasland Aquacultuur vindt u hier.

 

MSC

Het MSC-keurmerk garandeert dat een vis duurzaam gevangen en verwerkt is. Het keurmerk is vergelijkbaar met FSC (Forest Stewardship Council), dat duurzaam hout garandeert. MSC is een afkorting van Marine Stewardship Council. Dit is een onafhankelijke, internationale organisatie die zich inzet om het visaanbod in de zee voor de lange termijn te garanderen. Ook wil de organisatie de leefomgeving van de vissen gezond houden. De MSC-organisatie is in 1997 opgericht door het Wereld Natuur Fonds om duurzame visvangst te bevorderen.

Als een visserij het MSC-keurmerk wil voeren, dan moet zij voldoen aan strenge eisen op het gebied van overbevissing, de effecten van visserij en vistechniek op ecosysteem en een goed beheer. Een onafhankelijke controle-organisatie kijkt of de visserij voldoet aan de MSC-standaard. Als een visserij het keurmerk heeft, wordt elke 5 jaar weer bekeken of een visproduct nog voldoet aan de strenge regels. Elke visserij die het keurmerk heeft moet verantwoording blijven afleggen over zijn doen en laten.

Meer informatie over het MSC keurmerk vindt u op hun website. Het MSC-certificaat van onze visleverancier Maasland Aquacultuur vindt u hier.

 

Skal

Voor de biologische gekweekte vis houdt Skal toezicht. Bij biologische viskwekerijen wordt op kleinere schaal en met minder vissen tegelijk gekweekt. Dit bevordert de smaak en de levenskwaliteit van de vis en er komt geen antibiotica aan de kweek te pas. De door Skal gecertificeerde bedrijven mogen het EKO-keurmerk dragen. Dit wordt alleen uitgegeven als het hele productieproces aan de wettelijke biologische eisen voldoet. In Nederland zijn slechts enkele verwerkers van vis, schaaldieren en schelpdieren gecertificeerd, waaronder Maasland Aquacultuur, onze visleverancier.

Meer informatie over de Skal organisatie vindt u op hun website. Het Skal-certificaat van onze visleverancier Maasland Aquacultuur vindt u hier.

 

Waddengoud

Waddengoud is het keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied. Waddengoud geeft u de garantie dat de producten uit dit gebied afkomstig zijn en op een duurzame wijze zijn verkregen.

Meer informatie over het Waddengoud keurmerk vindt u op hun website.

 

Zijn er nog andere keurmerken voor vis?

Voor in het wild gevangen vis bestaan er op dit moment geen keurmerken die net zo betrouwbaar zijn als het MSC-keurmerk. Er bestaan wel andere claims of keurmerken (zoals bijvoorbeeld dolfijnvriendelijk), maar deze zijn minder betrouwbaar of ze nemen niet alle belangrijke aspecten van de duurzame visserij mee. Een compleet overzicht van alle keurmerken voor vis vind je op deze webpagina van Milieu Centraal.